10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby

Nak Sambut Baby Baru?

Nak sambut baby baru ni memang nervous. Jadi, harini kami nak cerita sikit topik sambut baby sebab kebelakangan ni, ramai sangat customer tempah untuk majlis aqiqah anak diorang, banyak betul daging yang ditempahnya! Mestilah, ibu bapa yang baru ni teruja untuk menjalankan kehidupan yang baru dengan kelahiran zuriat sebab apa tujuan berkahwin kalau bukan untuk ada zuriat kan? Tapi ramai juga yang melahirkan tapi tak tahu apa nak buat, sebab itulah pentingnya early parenthood education. 

Kambing Aqiqah

Nak membesarkan baby ni bukan senang, lagi – lagi dengan ekonomi sekarang yang kadang menaik, kadang menurun. Semua aspek kehidupan kena stabil, sebab barang baby, makan baby, baju baby pun boleh tahan juga harga dia. So apa yang perlu disediakan bila hari delivery dah nak dekat?List ni mesti dapat membantu ibu bapa baharu tau! 

So here you go: 

 

1 – Enjoy The Moments

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 3
Gambar : unsplash.com

After baby dah lahir, emotional bonding sangatlah penting. So, make sure untuk menikmati moments awal baby macam masa menyusu, mandikan baby and tidurkan baby. Moments macam ni lah yang dapat memupuk rasa kasih sayang yang kuat.

 

2 – Kasih Is Important

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 4
Gambar : unsplash.com

After baby dah lahir, selalunya nurse akan bersihkan semua tapi as a new parent especially untuk kaum bapa, kena perhatikan and tolong nurse untuk bersihakan sikit-sikit apa yang patut, kalau bukan parents, siapa lagi kan? 

 

3 – Nasihat Kena Dengar Ye!

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 5
Gambar : unsplash.com

For mommies, apa yang doktor and nurses provide, ambil je sebab kalau kaum ibu yang baharu, masi dalam proses pembelajaran so ilmu dan nasihat apa yang diberi tu adalah sebaik-baik nasihat. 

 

4 – Always Thanks “YOU”

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 6
Gambar : unsplash.com

Ni juga untuk kaum ibu, penting untuk mommies berterima kasih dengan diri sendiri sebab ini untuk mengelakkan post-partum depression. Isu ni penting untuk kesihatan mental ibu untuk prepare kehidupan yang baru and penting untuk suami/bapa untuk support mommies. Don’t leave your wives and babies alone, be there for them okay?

 

5 – Semua Kena Ready

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 7
Gambar : siraplimau.com

Bila dah sampai rumah, semestinya keadaan rumah haruslah selesa untuk mommy and baby untuk start hari berpantang yang panjang kan? So, sediakan bakul bekalan bersebelahan dengan tempat yang selesa di sofa di rumah dengan lampin, kain lap, pembasuh tangan, makanan ringan, air, alat kawalan jauh TV, pengecas telefon, telefon rumah, dan lain-lain.

 

6 – Kesihatan Minda Dan Hati

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 8
Gambar : inside.akronchildrens.org

Haaa.. yang ni penting dari segi emosi sebab ibu yang baru melahirkan mestilah ada insecurities sendiri jadi kalau perlu meluahkan perasaan, luahkan sahaja sampai rasa lega. Contohnya, kalau perlu menangis, do it without apology sebab kadangkalah, hormon ibu-ibu ni demanding sikit but it’s okay, you got this girl !

 

7 – Newborn Memang Kuat Makan

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 9
Gambar : unsplash.com

Baby baru ni sangatlah penting untuk kita susukan dia untuk nutrien dan perkembangan kesuluruhan, so bila sampai masa untuk susukan baby, buat je tau. Jangan ragu-ragu atau rasa bersalah sebab bagi baby makan banyak, it’s important!

 

8 – Pembacaan Yang Menggembirakan

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 10
Gambar : bookbub.com

Read things that make you happy, read books that help you parent and read things that make you laugh. 

 

9 – Pantang Tu Best Tau!

10 Tips Untuk Bersedia Sambut Baby 11
Gambar : cloudfront.net

Jangan tinggalkan rutin berpantang sebab pantang ni penting untuk pulihkan badan secara keseluruhan, mental dan fizikal. Plus, pantang ni best tau, semua benda orang buatkan  

 

10 – Get To Know Your “MINI ME”

Sambut baby
Gambar : raisingchildren.net.au

Cuba untuk kenal pasti dan belajar tentang baby korang, apa yang dia suka, apa yang dia tak suka sebab kita selalu fikir baby tak ada citarasa tapi sebenarnya dia pun pandai juga ye. 

 

Mengandung memang menakutkan dan kadang kita rasa tak bersedia.  Tapi as long as korang banyak berdoa, InshaAllah you will have a smooth pregnancy and delivery. Oh jangan lupa kalau korang nak buat aqiqah, tempahlah dekat theaqiqah..com tau! Kami sediakan servis aqiqah yang terbaik dan pantas, murah pulak tu..hmm kalau tak tempah dekat kami, rugi tau! So kilk link dekat bawah untuk menempah ye, nak tengok je pun boleh ..  

 

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG!

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG!

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *