MANFAAT DAN RISIKO MELAHIRKAN DALAM AIR

Kambing Aqiqah

Melahirkan Dalam Air

Melahirkan dalam air adalah proses melahirkan dalam tab mandi air suam. Sesetengah wanita memilih untuk mejalani proses kontraksi dan “pre-delivery” di dalam air dan melahirkan di luar air. Wanita lain memutuskan untuk menjalani proses tersebut di dalam air dan untuk melahirkan juga. Teori di sebalik melahirkan dalam air adalah kerana bayi telah berada dalam kantung cecair amniotik selama sembilan bulan, kelahiran dalam persekitaran yang sama lebih lembut untuk bayi dan kurang tertekan bagi ibu.

Ramai bidan, pusat kelahiran, dan semakin ramai pakar obstetrik percaya bahawa ia dapat mengurangkan tekanan kelahiran dan penghantaran yang dapat mengurangkan komplikasi janin. Melahirkan dalam air harus selalu berlaku di bawah pengawasan seorang penyedia penjagaan kesihatan yang berkelayakan.

MANFAAT DAN RISIKO MELAHIRKAN DALAM AIR 3
Gambar : thebirthhour.com

Jadi apakah manfaat dan risiko bagi melahirkan dalam air?

Manfaat bagi Ibu dan bayi:

 • Suhu air suam menenangkan bagi ibu yang mengalami kontraksi, is juga mengurangkan sakit oleh kerana suhu yang suam itu.
 • Dalam peringkat pra-kelahiran, air telah membuktikan bahawa ia dapat menaikkan tenaga ibu yang melahirkan.
 • Kesan keapungan air membantu untuk menurunkan berat badan ibu, yang membolehkan pergerakan bebas dan kedudukan baru.
 • Keapungan juga dapat menggalakkan penguncupan rahim yang lebih efektif dan cekap. Ia juge menyebabkan pengedaran darah yang lebih baik, mengurangkan kesakitan bagi ibu dan lebih banyak oksigen untuk bayi.
 • Air juga dapat membantu merendahkan tekanan darah tinggi oleh kerana kebimbangan.
 • Air itu seolah-olah mengurangkan hormon yang berkaitan dengan tekanan, yang membolehkan tubuh ibu menghasilkan endorphin yang berfungsi sebagai penghambat rasa sakit.
 • Air menyebabkan perineum menjadi lebih elastik dan ia dapat mengurangkan robek dan keperluan untuk episiotomi dan jahitan.
 • Jika ibu dapat menenangkan diri secara fizikal, ibu dapat fokus dengan lebih baik kerana mentalnya yang dalam keadaan yang baik.
 • Bagi bayi pula, ia dapat menyediakan suasana yang sama seperti di dalam pundi amniotik.
 • Ia juga dapat mengurangkan tekanan kelahiran, dengan itu meningkatkan keyakinan dan rasa aman.
MANFAAT DAN RISIKO MELAHIRKAN DALAM AIR 4
Gambar : nct.org.uk

Risiko Bagi Ibu dan Bayi:

Sepanjang 30 tahun yang lalu, melahirkan dalam air semakin popular, terdapat penyelidikan yang sangat sedikit mengenai risiko melahirkan dalam air. Beberapa kajian di Eropah menunjukkan kadar kematian perinatal yang sama antara melahirkan dalam air dan kelahiran konvensional.

Sekiranya bayi mengalami stres dalam terusan kelahiran atau jika korda menjadi kinked atau dipintal, bayi akan terasa udara dengan kemungkinan menghirup air. Ini akan menjadi kejadian yang jarang berlaku kerana bayi tidak biasa menyedut sehingga mereka terdedah kepada udara. Mereka terus menerima oksigen melalui tali pusat sehingga mereka mula bernafas sendiri atau sehingga tali dipotong.

Risiko berpotensi terakhir ialah korda umbi mungkin terkena ketika bayi dibawa ke permukaan air. Ini boleh dicegah dengan berhati-hati apabila mengangkat bayi ke dada ibu.

Apakah yang perlu disediakan untuk melahirkan dalam air?

melahirkan dalam air
Gambar : surinenglish.com
 • Periksa dahulu dengan penyedia penjagaan kesihatan anda. Mereka mungkin sudah dilengkapi untuk kelahiran dalam air dengan tab khas atau mungkin tahu lokasi di kawasan anda yang dilengkapi untuk ini.
 • Jika anda bercadang untuk melahirkan di hospital, pastikan dasar mereka membenarkan kelahiran dalam air. Peningkatan bilangan hospital adalah ibu bapa yang menyambut kelahiran air.

Jadi kepada ibu bapa yang akan menyambut kelahiran bayi secara melahirkan dalam air atau “water birth” ini, pastikan anda bersedia dari segi mental dan fizikal dan juga pastikan anda mempunyai semua alat yang lengkap bagi menjalani proses ini.

Juga jangan lupa untuk klik link di bawah untuk menempah dari kami, yang menyediakan servis tempahan aqiqah yang cepat dan mudah! Hanya pilih jenis kambing, berat kambing, lokasi anda dan tarikh penghantaran untuk menyemak harga. Isi borang tempahan dan butiran anda untuk memudahkan proses penyediaan tempahan dan penghantaran dan hanya banyar secara online menggunakan Online Banking, Kad Kredit atau tunai di 7 eleven dan petronas. Mudah kan? Tempah lah sekarang!

 

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG!

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG!

TEMPAH KAMBING AQIQAH SEKARANG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *